Втората поредна среща на ръководството на Министерството на икономиката с ОБК

Скъпи приятели,

На 28 април, тази година, се състоя втората поредна среща на ръководството на Министерството на икономиката с ОБК и други представители на малкия и средния бизнес в България. Зам.- министър Даниела Везиева за пореден път показа, че умее да държи на думата си и съответно бе организатор и домакин на дискусията.

Срещата бе отново интересна и ползотворна за представителите на МСП у нас. В началото, екипът на г-жа Везиева представи възможностите за търговия на  български компании с фирми от Виетнам (съответно и с държавите от ASEAN), Монголия и Иран.

След това, г-н Димитър Рачков от ИАНМСП разказа за проведените 12 международни изложения и предстоящите три такива, за изминалите българо-молдовски и българо-монголски бизнес форуми. Особен интерес предизвика предстоящият бизнес форум в Санкт Петербург, 16-18 юни, 2016 г.

Г-н Пламен Горанов от ОБК отправи три въпроса, свързани с насоките и критериите по оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност”, а зам. министър Везиева се ангажира за следващия път да покани на срещата експерти от екипа на г-жа Ивелина Пенева – главен директор на Главна дирекция “Европейски фондове за конкурентоспособност”.

В края на срещата, на въпрос от председателя на ОБК, г-н Веселин Халачев, свързан с исканията на МСП за покачване прага за задължителна регистрация на фирмите по ЗДДС, г-жа Везиева отговори, че вече от министерството на икономиката са внесли за обсъждане този праг да е 200 000 лева. Г-н Халачев каза, че от ОБК категорично подкрепят едно такова изменение, тъй като екип на ОБК, съставен от фирми, експерти в счетоводството и данъчното облагане вече разполага с анализ по темата и обеща да го предостави на Министерството на икономиката.

Оперативният екип на ОБК се обръща към всички свои членове с молба да изпращат на електронната ни поща писма, разказващи за пречки, свързани с техния бизнес, както и с предложения за решаване на различни проблеми. Ние се ангажираме те да достигнат до ресорните властови органи както на национално, така и на европейско ниво.