ОБК и Сената на Икономиката на Австрия

default_2На 18 февруари 2014г. в австрийската столица Виена бе проведена официална среща на Председателя на ОБК, г-н Веселин Халачев, с част от ръководството на Сената на Икономиката на Австрия – г-жа Габриеле Щовасер, Генерален Секретар и г-н Йохен Ресел, Координатор и Проджект мениджър. Двете страни обсъдиха общото икономическо положение в Европа, България и Австрия, състоянието на малкия и средния бизнес. За огромно учудване на г-н Халачев се оказа факта, че дори и в страна като Австрия съществува проблем с корупцията, бюрокрацията, трудния достъп до финансиране, та даже и с манталитет в областта Тирол, подобен на нашенския – “Не сакам на мен да ми е добре, а на Вуте да му е зле”.

И от двете организации бе проявено желание за сътрудничество в областта на бизнеса, както и за осъществяване на съвместни икономически проекти. Г-жа Щовасер акуратно си водеше записки в бележника, относно търсенето и предлагането на стоки и услуги на фирми-членки на нашето сдружение, ОБК. Основен интерес, според нея, ще представлява морския, планинския и СПА туризъм, различните видове хранителни и селскостопански продукти, мебели, облекла, обувки, чанти и др. От Австрийските си колеги, нашите предприемачи могат да получат ноу-хау в машиностроенето и пътното строителство, водни помпи, химически продукти и др.

Най-добро впечатление г-жа Щовасер направи с неуморния си дух, активност и с качеството си на човек, който държи на действието, а не само на голите приказки и обещания.

Г-н Ресел, от своя страна, отправи покана към Председателя на нашето сдружение за участие в организирания, през април т.г., от Сената на Икономиката на Австрия, семинар за Дунавската стратегия, в красивия град Шпиц.

За да се убедят в българското гостоприемство и красива природа, г-н Халачев предложи ОБК да организира съвместно със Сената на Икономиката на Австрия конференция на тема: “Дунавската стратегия – нови възможности за малкия и среден бизнес” на 23 октомври 2014 в хотел “Рига” – гр. Русе, България. Австрийските ни приятели приеха с удоволствие предложението и двете организации решиха за въпросната среща да бъдат поканени фирми от Германия, Словакия, Унгария, Австрия, Хърватия, Сърбия, България, Румъния, Молдова и Украйна.

И г-н Халачев, и г-жа Щовасер, и г-н Ресел бяха единодушни в мнението си, че обединяването на малкия и среден бизнес не само в рамките на една страна, но и в международен план е един от основните начини за преодоляване на икономическата криза.

 

Нека си помогнем сами!