ОБК стартира проекта “Нови балкански индустрии”

ОБК стартира проекта “Нови балкански индустрии”

Целта е превръщането на България и другите балкански страни в индустриална зона на Европа

 

Сдружение за подпомагане на малкия и средния бизнес – Обединени Бизнес Клубове (ОБК), заедно с представители на бизнеса и академичната общност, се обединяват в пилотния проект “Нови балкански индустрии”. Целта е превръщането на България и другите балкански държави в индустриална зона на Европа и сериозен фактор за скъсяване на веригите на доставки.

„Започваме работата по проекта веднага с обучителни и  нетуъркинг семинари по най- важните и наболели въпроси на малкия и средния бизнес, сред които са достъпът до международни пазари и до финансиране – европейски фондове и програми за безвъзмездно финансиране. Особено след кризата с коронавируса малките и средни предприятия трябва да са информирани за новите финансови инструменти на Европа, за възможностите за банково и алтернативно финансиране“, разясни авторът на инициативата Веселин Халачев, председател на Управителния съвет на ОБК. Според него провеждането на разяснителна кампания за ползите и начина, по който работят тези фондове, е от изключително значение и за достъпа на малкия и средния бизнес до иновации, зелени технологии, до квалифицирана работна сила и до световни добри практики на успешни български, европейски и световни компании.

„Предвид сериозните негативни последствия от коронавируса върху туризма, ОБК реши да проведе голяма част от тези обучителни и нетуъркинг събития (на национално и международно ниво) в български курорти, като по този начин да се постави началото на един нов тип, иновативен туристически подход –синергия между бизнес – туризъм – култура – спорт. Това ще доведе до ускоряване на бизнес контактите с всички балкански държави, за спомагане за намиране на конкретни бизнес партньори от различни държави по света, използвайки контактите на ОБК и партньорите в проекта (над 1,5 милиона фирми)“, допълни Халачев. Той уточни че „Нови балкански индустрии“ ще има обща рекламна стратегия, която ще популяризира качествените български и балкански продукти и услуги, ще провежда специализирани изложения.

Една от първите стъпки е създаването уебсайт на всички заинтересовани български и балкански компании, на който ще има информация за всички дейности по проекта.

„Вече имаме подкрепата не само на бизнеса, но и на академичните среди, на организации от правителствения и неправителствения сектор, защото искаме да превърнем в реалност нашата мечта: да видим България просперираща, а стандартът на живот да е поне средноевропейски“, коментира още авторът на проекта Веселин Халачев. Той допълни, че до месец, след съгласуване с широк кръг експерти, ОБК ще оповести подробностите около проекта.

Официална декларация за намеренията на новосформираната организация ще бъде изпратена до Народното събрание, Президентството, Министерския съвет, както и до Европейския парламент и Европейската комисия.

Всеки, който желае да се включи в разработването на проекта, може да се свърже с нас на емайл: office@ubclubs.eu тел:0894377977