ОБК СЪБРА РЕКОРДЕН БРОЙ ПРЕДПРИЕМАЧИ ОТ БАЛКАНИТЕ

ОБК СЪБРА РЕКОРДЕН БРОЙ ПРЕДПРИЕМАЧИ ОТ БАЛКАНИТЕ
10.06.2018 obk

Достъп до повече пазари поиска бизнесът на втората Балканска среща на МСП, организирана от ОБК

 

Рекорден брой предприемачи от региона – над 500, превърнаха София в Балканска столица на малкия и средния бизнес. Домакин на втората Балканска конференция бе Сдружението за подпомагане на малкия и средния бизнес „Обединени бизнес клубове“ (ОБК) със специалната подкрепата на „Изпълнителна агенция за насърчаване на малки и средни предприятия“ (ИАНМСП) и „Българска агенция за инвестиции“ (БАИ) при Министерството на икономиката. Предприемачите обединиха интересите си под мотото на конференцията „Успех = Иновации + Пазари + Финанси + Дигитализация“.

Огромен интерес предизвикаха специалните b2b мачмейкинг срещи, по време на които български и чуждестранни предприемачи от различни браншове имаха възможност да намерят клиенти, инвеститори и партньори. „За да се развиваме, трябва да се отворим и да променим начина на правене на бизнес по между си. Така балканските страни ще бъдат конкурентни на международните пазари. Добър пример в това отношение е Бенелюкс. Създаването на единния европейски пазар е предизвикателство“, заяви президентът на УС на ОБК Веселин Халачев по време на дискусиите около най-важния документ на малкия и средния бизнес – Small Business Act.

„Събития като тези доказват, че дистанцията между институциите и бизнеса, се скъсява все повече. Темите тук са свързани със специфичните приоритети на Балканите. Вярваме че със съвместните усилия на институциите, бизнеса, академичните среди и Тристранния съвет ще постигнем резултат. По отношение на връзката между Западните Балкани и ЕС, успехът е, че успяхме да насочим фокуса към всичките 6 държави от региона, а не само към най-напредналите. Можем да развиваме съвместни проекти в унисон с цифровизацията и намаляване таксите за роуминг, енергетиката и инфраструктурата,“ каза Моника Панайотова, зам.-министър на българското председателство на Съвета на ЕС.

Според Тодор Стоянов, зам.-министър на МвНР правителството трябва да подпомага иновативните и стартиращи предприятия, а България е 41-а сред най-иновативните държави в света.

„Важно е да кандидатстваме по програмите за допълнително финансиране, не само за структурните фондове. „Хоризонт 2020“ е само една от тях, възможностите са много. Например „Балкани-Средиземно море“, предназначена за балканските държави. Има и банкови финансови инструменти“, обясни Кремена Димитрова, директор на дирекция „Европейски фондове“ при ОБК.

„Навсякъде в Европа слушам за сходни проблеми на МСП. Правителствата и Брюксел трябва да разберат, че МСП е Европа и Европа е МСП, коментира Дейвид Каро, президент на Европейски алианс на малкия бизнес (ESBA). Според него продуктивността и дигитализация – това е бъдещето на МСП. Това трябва да бъде разбрано и от европейските институции, които да създадат подходящи условия за развитие. За да растат производствата, трябва да се подобри и кредитирането и финансирането на МСП от страна на фондовете.

Официални гости на събитието бяха  представители на българските власти, на Европейския парламент, на Европейската комисия, посланици, представители на местни и европейски бизнес организации и търговски камари.

По време на форума, по случай 5-ия си рожден ден, Обединени бизнес клубове раздаде и първите си награди в подкрепа на малкия и средния бизнес.

Снимки от събитието можете да видите тук: http://event.ubclubs.eu/galeria