ОЧАКВА НИ ОБЕДИНЕНИЕ НА МАЛКИЯ И СРЕДЕН БИЗНЕС НА БАЛКАНИТЕ

Поместваме част от новогодишното обръщение на Председателя на ОБК, г-н Веселин Халачев, към представителите на малкия и среден бизнес в България.

 

Уважаеми дами и господа,

Ето, че настъпи 2016 година. Безспорно, това ще бъде една от най-важните години за бизнеса от началото на последната голяма икономическа криза до този момент.

Обръщам се към Вас, всички представители на микро, малък, среден бизнес и свободни професии, с апел да се обединим с цел отстояване на нашите интереси както пред националните, така и пред европейските институции.

Уверявам Ви, че чрез Европейския алианс на малкия бизнес (ESBA),  на който ОБК е пълноправен член, ние имаме пълната подкрепа на г-н Франс Тимерманс, първи вице прзидент на Европейскта комисия;

Уверявам Ви, че чрез партньорството на ОБК с “Инициативата за юго-източно сътрудничество” (SECI), ние имаме подкрепата на един голям приятел на България – г-н Ерхард Бусек – бивш вице-канцлер на Австрия, човекът с най-големи заслуги за присъединяването на България към Европейския съюз.

Когато говорим за обединение, нашите желания не достигат само до национално ниво. Още през 2016 година трябва да поставим основите на едно съвсем естествено бизнес сътрудничество – това между представителите на МСП на Балканите. Естествено, поради факта, че проблемите в икономиките и социалния живот по нашите ширини са почти едни и същи, манталитетът ни е съвсем близък.

Смятам, че дойде времето, в което ТРЯБВА ДА ПРЕВЪРНЕМ НЕДОСТАТЪЦИТЕ НИ В ПРЕДИМСТВА.

Нима е толкова сложно Балканите да поемат икономически курс по примера на Южна Корея, Сингапур, Малайзия, Индонезия, Тайланд и т.н. и да се превърнат в основен финансово-индустриален регион на Европа? Ето и част от аргументите:

 • Не сме богати на природни ресурси, но притежаваме пълен и лесен достъп до такива – по море, по Дунав, релсов и пътен транспорт. Дори бих казал, че на Балканите условията за доставка на ресурси са по-добри, имайки предвид близостта ни до държавите-източници на основни суровини – Русия, Казахстан, Азърбайджан, Украйна и др. Още повече, че тези страни биха били един доста голям и съществен за нас пазар.
 • На Балканите съществува сравнително висока безработица и с малки изключения заплащането на труда е твърде ниско. Този, на пръв поглед, недостатък може да се превърне в сериозно предимство, стига да се повиши качеството и количеството на продуктите, както и да се наблегне на сериозното отношение към работата, повишаване квалификацията на работниците и мениджърите и на бързото внедряване на иновации в производството и услугите. Тогава, нашата икономика би станала наистина изключително конкурентоспособна и дори предвиждам, че ще настъпи сериозен бум в развитието на икономиката, финансите и туризма на Балканите.

За да достигнем разцвет на икономиката и социалния живот ни е нужно да направим доста стъпки и усилени крачки – този път не е кратък. Ще се опитам да изредя някои от най-важните, според мен, действия, които малкия и среден бизнес у нас и на Балканите трябва да педприеме и да започне незабавно.

 1. Обединение и здрава работа, което пък от своя страна, може да стане само с повишен предприемачески дух.
 2. Необходимо е да се отърсим от консервативното, застояло мислене, че нищо не зависи от нас, че някой друг някъде взема решенията, а ние само трябва да слушаме и изпълняваме.
 3. Да престанем да се страхуваме и да бягаме от риска и неизвестното. Да разберем, че стремежа към опазване на панелката, нищожните приходи от бизнеса, бягането от проблемите, не води до нищо друго, освен до едно жалко и унизително съществуване.
 4. Да спрем да мислим само егоистично за днес и за оцеляването си, а да мислим за благоденствието на бизнеса и децата си с години и поколения напред.
 5. Необходим е рестарт – да започнем от малкото, малкия бизнес (без да надскачаме настоящите си възможности) и стъпка по стъпка, внимателно и целеустремено да вървим напред. Да бъдем търпеливи, защото пътят няма да бъде кратък и лесен.
 6. Да акцентираме върху иновациите и тяхното бързо внедряване в икономиката и социалния живот. Имаме уникални предпоставки за това:
 • прекрасни IT специалисти
 • изключителни инженери и технически експерти
 • много добри архитекти и дизайнери
 • добра инфраструктура от производствени бази, особено в Румъния
 1. Да мотивираме и включим активно в производствения процес многото работливи, но същевременно безработни хора.
 2. Да се възползваме от имигрантската вълна, заляла Балканите, като обучим хората и се възползваме от техните умения.
 3. Да се изправим по категоричен начин срещу задушаващата ни корупция, олигархия и монополизъм. В момента съществуват твърде много европейски политики, програми и фондове за подпомагане на МСП, но повечето от нас остават с впечатление, че почти нищо не се случва, или се случва с бавни темпове, в малки мащаби. Това означава, че някой пречи. Единствено олигархията и монополите имат интерес от задушаването на предприемаческия дух и унищожаването на конкуренцията от МСП.

Смятам, че имаме достатъчно аргументи и то, чисто икономически и законови, в борбата си срещу монополите и олигархията.

В БИЗНЕСА, КАКТО И В ЖИВОТА И ПРИРОДАТА, НЕ ГОЛЕМИЯ ПОБЕЖДАВА МАЛКИЯ, А БЪРЗИЯ ПОБЕЖДАВА БАВНИЯ.

Нека се възползваме от това наше предимство и да победим. Естествено, това може да стане само, ако се обединим около обща кауза, законово и прозрачно.

Тогава, всеки ще може спокойно да си върши работата; политиците няма да работят под диктовката на олигарсите, а ще могат да творят, създават и развиват реални политики в интерес на цялото общество, а не на единици хора; бизнесът ще се интересува от и развива реална икономика, а няма да се стреми към “далавера”, убиваща обществото и държавата.

Приятели, представители на малкия и средния бизнес, нека излезем от черупката на страха, да се обърнем към големите и да им кажем:

“Уважаеми господа, ние си даваме сметка, че Вие сте много по-силни от нас, Вие контролирате политици и икономически сектори, Вие разполагате с власт, ресурс и хора на всякакви държавно-административни и ъндърграунд позиции. Знаем, че можете да ни “смачкате” за никакво време, защото и ние като всички хора допускаме грешки, а Вие по същество сте (цитирам израз на папа Франциск от негова коледна реч): БЕЗПОЩАДНИ КЪМ ГРЕШНИКА, НО БЕЗРАЗЛИЧНИ КЪМ ГРЕХА.

Ние, не искаме да пречим на Вашия почтен бизнес. Ние искаме просто да работим, да се грижим за семействата и децата си и плащайки данъците си да допринесем за развитието на обществото. Ние не мразим никого. Ние искаме само да помагаме – на безработния да намери работа; на бедния да бъде нахранен и облечен; на възрастния да изживее старините си с достойнство; на необразования да бъде обучен; на болния да получи необходимото лечение. Оставете ни да работим. Не “убивайте” малкия и среден бизнес – това са хората, които са достойни за уважение, работещи по 12 – 14 часа всеки ден, изхранващи хиляди семейства, давайки работа на 76% от работоспособното население.

Ако не ни пречите да работим, а и още повече, ако ни помогнете да сторим това, Вие също ще имате възможност да заживеете в една нормална, успяваща и богата европейска държава.”

 

И накрая, оставайки с надежда за реално излизане от кризата и поставяне на едно ново начало на един по-добър живот, изпълнен с успех и благополучие, с пожелание за лично здраве, семейно щастие и късмет в бизнеса, бих искал да направя огромен поклон към Вас за всичко, което правите, за неистовия труд, който полагате и за жилавостта, чрез която се борите.

Честита нова 2016 година!

 

 

Веселин Халачев,

Председател на ОБК

Член на Борда на директорите

European Small Business Alliance