Хотелите и къщите за гости вече се делят на Клас А и Клас Б

На днешното си редовно заседание Министерски съвет прие Наредба за изискванията за категоризация и прекатегоризация за местата на настаняване и местата за хранене. Новото в наредбата е, че местата за настаняване и хранене се разделят на две – Клас А и Клас Б.

На брифинг министърът на туризма Николина Ангелкова разясни, че В Клас А попадат хотелите, мотелите, апартаментите комплекси и вилите. В Клас Б пък са къщите за гости, единичните апартаменти и заведенията за хранене. За тези от тях, които са висок клас от 4 или 5 звезди, изкискванията по отношение на качеството на предлаганата услуга са завишени, а за хотелите с по-нисък клас изискванията са намалени. Освен това се въвежда задължително единен номер 9 за рецепция така, че туристите да бъдат максимално улеснени, съобщава БГНЕС.

За първи път се въвеждат минимални изисквания за къщите за гости и апартаментите комплекси. Регламентират се и минимални изисквания за къмпингите, палатките и бунгалата. Премахна се изискването, което касае бързината на сервиране в заведенията. Отпадат и всички стари изисквания в старата наредба, като например да се изискват пилони за знамена пред хотелите и определен вид мебел. Ангелкова разясни, че 15% от стаите могат да не отговарят на цялата категория на съответния хотел, стига потребителите да бъдат предварително уведомени за това.

Стана ясно, че апартаментните комплекси са приравнени като хотелите по отношение на изкискванията за звезди. Къщите за гости и къмпингите вече ще могат да бъдат 1 или 2 звезди.

Източник: БГНЕС