Цветница е!

Цветница е!

Честито на всеки с красиво име на цвете!

9_buket-ot-laleta Един от най-хубавите пролетни празници. Той се пада в неделята след Лазаровден и една седмица преди Великден. Посветена е на тържественото посрещане на Исус Христос в Йерусалим с маслинови и лаврови клонки. Затова на този ден всички отиват на празничната църковна литургия с върбови клонки, китки от здравец и други пролетни цветя. След като свещеникът освети върбовите венчета, те се отнасят вкъщи и се поставят пред домашната икона. С тях жените баят против уроки и болести.

На върбата се приписва силата да въздейства положително върху живота и съдбата. Девойките се кичат с осветен в църквата върбов венец за здраве. Невестите и по-старите жени се “опасват” с върба, а момците и децата правят върбови свирки. Посаждат се клонки от осветена върба и ако се прихванат, дървото се смята за свещено и е на особена почит.

В България е традиция момичетата, а нерядко и момчетата, да се кръщават с имена на цветя. В желанието си детето им да цъфти нежно, здраво и красиво и да ги радва, родителите подбират най-уханните, най-свежите и най-любимите си цветя за име. Днес празнуват: Аглика, Божура, Вероника, Виола, Виолета, Върба, Върбан, Върбинка, Гергин(а), Гроздена, Далия, Дафина, Делян, Деляна, Дилян, Диляна, Детелина, Елица, Жасмина, Здравко, Здравка, Зюмбюла, Ива, Иглика, Калина, Камелия, Карамфил, Карамфила, Китка, Латин, Латинка, Лилия, Лиляна, Лила, Лили, Лоза, Люлина, Магнолия, Малина, Маргарит(а), Невен, Невена, Невян, Ненка, Орхидея, Ралица, Ренета, Роза, Росен, Росица, Ружа, Теменужка, Трендафил, Цено, Цвета, Цветелина, Цветан(ка), Цветелин(а), Цветомила, Цветомир (а), Цвятко, Явор, Ясен, Ясмина.