Честваме 105 години от обявяването на Независимостта на България

26_Image_2313881_407На 22 септември се навършват 105 години от обявяването на Независимостта на България.

Независимостта на България е провъзгласена с Манифест на 22 септември (5 октомври нов стил) 1908 г. в църквата “Св. Четиридесет мъченици” в старопрестолния град Велико Търново. Независимото Българско царство е признато от Великите сили през пролетта на 1909 г. От Освобождението до независимостта на България, държавата е трибутарно княжество.

Берлинският договор от 1878 г. определя Княжество България като васално на Османската империя, което затормозява стопанското развитие на страната и ограничава възможностите ѝ в международните отношения. Мирните споразумения задължават българското княжество да се съобразява с режима на капитулациите, наложени от Великите сили на Османската империя, който налага преференциален внос на европейските промишлени стоки и обрича развитието на българското вътрешно производство. Затова след постигането на Съединението на Източна Румелия с Княжество България усилията на българския политически елит се насочват към обявяване на независимост.

Благоприятни условия за това настъпват през септември 1908 г. Тогава вниманието на Великите сили е насочено към френско-германския спор за Мароко, а Австро-Унгария се готви да анексира Босна и Херцеговина. В същото време в Истанбул младотурците извършват преврат, а по жп-линията Одрин-Белово избухва стачка. Правителството на Александър Малинов използва момента и конфискува жп-линията. В нощта срещу 22 септември министър-председателят на България посреща българския княз на яхтата “Хан-Крум” край Русе. Оттам цялото българско правителство и Фердинанд I поемат към Търново, където трябва да обявят Независимостта на България. Царският влак, в който пътуват държавниците, обаче прави почивка по маршрута си на гара Две Могили. Там Александър Малинов написва текста на Манифеста и под него подписите си поставят българският княз и министрите от кабинета. Днес на гара Две Могили има историческа плоча, която разказва за тази паметна нощ.

Независимостта на България е обявена тържествено на 22 септември 1908 в църквата “Св. Четиридесет мъченици” в Търново със специален манифест, а княз Фердинанд I приема титлата цар на българите. Учредява се възпоменателен медал по този повод.

Паметникът на Независимостта е първият и единствен засега, посветен на това историческо събитие, построен със скромните парични дарения на хиляди българи.

Днес председателят на Народното събрание Михаил Миков и народни представители ще участват в тържествата във Велико Търново на 22 септември по повод 105-та годишнина от обявяването на Независимостта на България. Председателят на парламента ще присъства на тържествената заря-проверка на площад “Цар Асен І”, която ще започне в 19:30 часа. Той ще поздрави представителните роти от Българската армия и ще приеме рапорта на командващия зарята. Михаил Миков ще произнесе слово по повод 105-та годишнина от обявяването на Независимостта на България.

На 22 септември от 11:00 часа, на площад “Княз Александър I” Столична община организира тържествено честване на 105-та годишнина от обявяването на Независимостта на България.

В програмата пред паметника на Независимостта (до Националната художествена галерия) ще участват актрисата Силвия Лулчева, Гвардейският представителен духов оркестър, Софийският духов оркестър, хор “Света София” и вокална формация “Аква Делия” с ръководител проф. Диляна Мичева. Слово ще произнесе заместник-кметът на София д-р Тодор Чобанов.

В Стара Загора с тържествен ритуал с поднасяне на венци и цветя Община Стара Загора ще отбележи 105 години от обявяването на Независимостта на България. Той ще започне от 10:30 ч. пред Паметника на загиналите във войните старозагорци в парк “Ал. Стамболийски”. В града продължава и VI-тият ежегоден Младежки фестивал на изкуствата Различният поглед.