Честит празник на всички именници, банкери и рибари!

39_640_1d67d0e295b51811549c7a83aab3fd9dНикулден (6 декември) е празникът на Свети Николай Мирликийски Чудотворец, епископ от четвърти век. Популярността и значението на този светец са големи, както за Източноправославната църква, така и за Западния католицизъм. Твърди се, че той е роден в богато семейство от град Патра (днешна Гърция).

Според преданията той е човекът, който незабелязано подхвърля кесии със злато на хората в бедстващо положение. На него се приписват и много чудеса, например, че е избавял моряците и пътуващите по море от водните стихии. Свети Николай умира през 343 г. в град Мир.

През 1087 г. мощите му са пренесени в Бари, Италия, където се намират и досега, съхранявани в нарочно построена, посветена на светеца базилика. Повече от две хиляди църкви по света са кръстени на този светец.

Легендата за загрижеността на Николай към бедните хора и неговата щедрост дават начало на обичая за разменянето на подаръци в англо-говорящите страни, които постепенно превръщат светеца в Santa Claus или казано с други думи, той е първообразът на съвременния Дядо Коледа.

Урокът по благотворителност, който свети Николай дава преди толкова много столетия, остава жив и до днес. За съжаление, хората отварят сърцата си към споделяне на своите материални блага с тези с по-нуждаещите се, само през декември заради празничния дух. Така че, ако ви дразни комерсиализмът около коледните празници, то Никулден е денят, в който трябва да си припомните, че е добре да споделите късмета си с тези, които нямат такъв.

В България празникът се отбелязва като имен ден на хората, чиито имена са производни или близки до името Николай – Никола, Нейчо, Николина, Николета, Нина, Кольо и др. По традиция на Никулден се яде риба – най-често шаран.