Веселин Халачев, председател на ОБК и на БУТК:
Бизнесът търси 200 000 работници, фалира ако държавата не се намеси спешно

200 000 човека не достигат на бизнеса, 30 000 липсват в туристическия бизнес, заради, което сезон 2024 е под въпрос. Държавата трябва да се намеси спешно и да улесни процесите за внасяне на работна сила от трети страни, в противен случай ни чакат много фалирали бизнеси. Това заяви Веселин Халачев, председател на най-голямата неправителствена организация на малкия и средния бизнес у нас – Обединени бизнес клубове (ОБК) и председател на БУТК – Българо-Узбекска Търговска камара.
Проблемът с липсата на работна сила е проблем не само на България и на Европейския съюз, това е проблем от световен мащаб, допълни г-н Халачев по време на Националния форум „Работна сила от трети страни в подкрепа на българския бизнес“, организиран в София -Хотел Балкан от ОБК.
Според председателя на сдружението трябва да се вземат спешни мерки, за да се улесни влизането на работници от трети страни като Узбекистан, Киргизстан, Непал, Индия, Виетнам, Таджикистан у нас. В момента процедурата е тромава, чака се с месеци за часове в Световния визов център, в консулските ни служби пък работят със стара техника и в силно редуциран състав. „Бизнесът не може да чака – знаем вече за десетки случаи, в които заради забавяне и тромава процедура, наши членове, обикновено производители, хотелиери, ресторантьори, са принудени да затворят. В България най-остра е нуждата от заварчици и медицински сестри“, каза още Веселин Халачев. Той уточни, че Узбекистан е готов да изпрати свои кадри у нас, както и да ги обучава в техни центрове, стига българските власти да подпомогнат и улеснят процеса. Огромна липса на работна сила има и в земеделието, логистиката, транспорта, строителството.
Идеята за по-голяма ефективност в обработването на документите подкрепи и зам.министърът на икономиката Николай Павлов, който напомни, че ведомството му е инициирало сериозен анализ на проблема и че от началото на април работи дигитална платформа, синя карта, която ще дигитализира процесите за набиране на чужди работници у нас. В процеса на привличане на висококвалифицирани кадри може да се включат и търговските аташета в чужбина, които са 60.
Темата за работната сила е подценена, по нея се работи на парче, а от 2017 г. проблемите се задълбочават, заяви депутатът от ГЕРБ Деница Сачева. Според нея темата за пазара на труда трябва да е водеща в социалната политика. Тя е убедена, че форуми като този – на който се срещат законодатели, администрация и бизнес, са изключително полезни. Държавата трябва да се намеси и да определи кои са приоритетните сектори. За обединение на институциите в името на обща кауза призова и депутатът от ПП Ванина Вeцина. Според народния представител от БСП Драгомир Стойнев няма последователна политика по въпроса с работната сила. Липсата й се усещала и в администрацията.
В дискусията се включиха и представители на агенцията по Заетостта, към МТСП, дирекция Миграция към МВР, Министерство на външните работи, преподаватели, експерти, представители на бизнеса. В Националния бизнес форум се включи и представител на Министерството на труда и намаляване на бедността в Узбекистан, който сподели, че държавата му е готова да изпрати работна сила у нас.