GLOBAL GATEWAY

ЕС иска да се изправи срещу Китай и да инвестира милиарди за повече влияние. Планът на Европейската комисия предвижда огромни инвестиции в инфраструктурата на всички страни – членки на ЕС.

За да се разшири влиянието на ЕС в света, през следващите шест години трябва да бъдат инвестирани до 300 милиарда евро за подобряване на екологосъобразните мрежи за енергия, инфраструктура, комуникации и транспорт. Инициативата трябва да бъде представена в сряда. Нарича се Global Gateway. Може да се използва, например, за финансиране на оптични линии за бързи интернет връзки, нови железопътни линии или съоръжения за производство и втечняване на зелен водород и др.

Проектът е aлтернатива на инициативата за Пътя на коприната.

Основата за предприемането на такива действия е нарастващото влияние на Китай, който инвестира в международен план в инфраструктурни проекти със своята инициатива Пътят на коприната. Действията на Пекин накараха държави като Германия да настояват за по-силно участие на ЕС в Eвропа за известно време. Германският външен министър Хайко Маас каза през лятото, че Китай използва икономически и финансови средства, за да увеличи влиянието си в целия свят. Ето защо е важно ЕС да предложи алтернативи.

От гледна точка на 27-те държави от ЕС, по-силната международна мрежа ще засили конкурентоспособността на ЕС и ще намали стратегическите зависимости – например, по отношение на критичните суровини. До 300 милиарда евро от новата Global Gateway Initiative трябва да потекат до края на 2027 г. От общата сума до 135 милиарда евро ще бъдат мобилизирани чрез Фонда за устойчиво развитие (EFSD+) и 145 милиарда евро чрез други европейски финансови институции , според плановете. Безвъзмездни средства в размер до 18 милиарда трябва да идват от програми на ЕС, които не се финансират чрез EFSD+.

„Global Gateway има потенциала да превърне ЕС в ефективен геополитически актьор“, коментира постоянният представител на Германия в ЕС Михаел Клаус.

По-интелигентни инвестиции

Друг дипломат от ЕС, който не пожела да бъде назован, каза, че сега ще е важно инициативата да се финансира в предвидения размер и бързо да се предприемат първите стъпки към изпълнението. Ако това успее, партньорският подход може да подкрепи геополитическите претенции на ЕС и да отблъсне китайското влияние.

Председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен наскоро каза за работата по проекта: „Ние сме добри във финансирането на пътища. Но няма смисъл Европа да изгражда перфектен път между китайска медна мина и китайско пристанище. ” Бъдещите инвестиции, каза тя, трябва да бъдат по-умни.